20 Yaş dişleri

        Gömük 20 yaş dişlerinin problem olmasının nedeni bu dişe ihtiyaç kalmaması ve çenelerimizin gittikçe küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20 yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi sürememektedir. Kendine yer bulamayan 20 yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır. Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmaması nedeniyle kolayca iltihaplanabilmektedirler. Önemli olan 20 yaş dişlerinin gelişiminin devamlı kontrol edilmesidir.
 
Tam gömülü 20 yaş dişleri :
 
       Tam gömülü 20 yaş dişleri, sadece röntgen filmleri ile görülebilir. Öntgen ile takip edilmeleri gerekir. Öndeki dişin köklerine dahi baskı yapabileceklerinden, periyodik olarak takip edilmeleri gerekmektedir.
Kısmen çıkmış 20 yaş dişleri:
 
       En çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası ( kapşon ) , zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda ; ağrı , şişlik , abse oluşur. Zor temizlendiği için çürük için uygun ortam oluştururlar, komşu dişleri de çürütebilirler.
 
Tamamen çıkmış 20 yaş dişleri :
 
       Genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. 
Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir.

Tümü